УВАГА!!! Спалахи кору в Україні.

Кір – це гостре інфекційне захворювання, спричинене РНК-вірусом. Кір надзвичайно заразний. Вірус швидко передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом.

Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. 

Тож у групі ризику перебувають невакциновані люди. Здебільшого хворіють діти, проте реєструється багато випадків захворювання серед дорослих. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Захворювання проявляється з такими симптомами: високою температурою, макулопапульозним висипом, нежитем, кашлем, кон’юнктивітом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Кір може призвести до ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Інкубаційний період хвороби складає 8-14 днів. Висип на слизових оболонках щок з’являється на другий день після гострого проявлення перших симптомів. Характерний коровий висип з’являється на 4-5 день хвороби на обличчі, шиї, а пізніше – на тулубі, руках і ногах.

Специфічного лікування від кору немає. Тож єдиний засобом профілактики і захисту від хвороби наразі лишається вакцинація.

Вакцинація дітей проводиться у два етапи згідно з календарем щеплень МОЗ. Вперше комплексне щеплення від кору, краснухи і паротиту робиться у 12 місяців від народження, вдруге – у 6 років.

Подвійна вакцинація необхідна тому, що після першого разу не у всіх щеплених з’являється імунітет.

За даними МОЗ, охопити вакцинацією вдалося лише 50% дітей від запланованих за період вересень-листопад цього року. В країні досі реєструються нові випадки кору, у тому числі серед дорослих. Тому посилена вакцинація продовжиться до кінця січня 2018 року. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *